VT:n esikuvallisuus Herran tulemukseen

 

 

 

Kun puhumme Jeesuksen Kristuksen takaisin tulosta sekä ylöstempauksesta, niin voimmeko löytää siitä mitään esikuvaa VT:n puolelta? Kyllä voimme löytää. Useinhan on niin, että vanhassa liitossa on esikuva sille täyttymykselle, joka toteutuu Uudessa Liitossa. En pakota ketään uskomaan samalla tavalla kuin minä. Tuon tässä seuraavaksi esille sen kuinka uskon tämän asian olevan.

 

Juutalainen kalenteri ja seitsemäs kuu

 

Juutalaisessa kalenterissa seitsemännen kuun nimi on Tishri, mutta Raamatussa (Tanakh) seitsemännen kuun nimi on Ethanim. juutalaiset juhlivat uutta vuotta seitsemännessä kuussa – Rosh Hashanah.

 

Ethanim sana on hebrealainen sana. Ethanim on monikko sanasta ethan. Ethan tarkoittaa jatkuva, pysyvä, voimakas, väkevä….

Sana ethan esiintyy Raamatussa muun muassa näissä kohdissa:

1 Moos 49:24 Mutta hänen jousensa pysyy lujana (ethan), ja hänen käsivartensa ovat notkeat Jaakobin Väkevän avulla, kaitsijan, Israelin kallion,

Ps 74:15 Sinä puhkaisit kuohumaan lähteen ja puron, sinä kuivasit väkevät (ethan) virrat.

Ethan –ethanim on siis hebreaa. Mutta miksi juutalaisessa kalenterissa on seitsemäntenä kuuna Tishri kuu?

Tishri sanan juuri on pakanuudessa, sillä sen sanan juuret ovat Akkadiassa, jossa se tarkoitti alkamista. Akkad oli n. 50 mailia pohjoiseen Babylonista ja se oli kaupunki, joka kuului Nimrodin valtakuntaan. Akkadialaiset opettivat myös hyvin samantyylisesti kuin juutalaiset mm. maan luomisesta, sapatin pitämisestä sekä tulvasta ja sen aiheuttajasta.

Rooman keisari Theodosius I uhkasi 381 Sanhedrinia sekä rabbinista juutalaisuutta julistamalla, että kaikkien tuli uskoa samalla tavalla kuin hän Kristuksesta sekä kolminaisuudesta. Kaikki, jotka uskoivat toisin olivat hulluja ja harhaoppisia, niin hän julisti.

Tämä jälkeen tapahtui mielenkiintoista, sillä sana Tishri, jolla oli pakanalliset juuret kirjoitettiin ensimmäisen kerran Talmudiin. Ja sanottiin, että Tishri on ensimmäinen kuukausi ja sen ensimmäisenä päivänä tapahtui maan, kuun ja auringon konjukaatio, jossa kuu oli auringon ja maan välissä. Tämä oli tähtitieteellinen tapahtuma ja vuosittainen sabatti eli pasuunan juhla, jolloin uusi vuosi vaihtui.

Juutalaiset rabbit siis omivat Tishri sanan pakanuudesta sekä opin, että Tishri kuu on ensimmäinen kuukausi sekä pasuunan juhla ja uuden vuoden päivä. Eli koko Tishri kuu sekä uusi vuosi juttu on pakanuutta, jonka rabbit saivat pakanoilta. Jotkut rabbit opettavat myös, että Tishri kuun 1 päivä on luomisen muistojuhlan päivä.

Jotkut opettavat että 2 Moos 34:22 opettaa vuoden lopusta ja siten Tishri-Ethanim kuu olisi vuoden ensimmäinen kuukausi. Mutta 2 Moos 34:22:ssa on hebrean sana (t@quwphah/tegoofat), joka tarkoittaa hebreaksi kiertokulkua, kiertoa, vuodenaikaa, jaksoa, perioidia.

2 Moos 34:22 Ja vietä viikkojuhla, kun leikkaat nisusi uutisen, ja korjuujuhla vuoden vaihteessa (t@quwphah/tegoofat).

Psalmi 19:6 tuo hyvin esiin sen

Ps 19:6 (19:7) Se nousee taivasten ääristä ja kiertää (teqoofat) niiden toisiin ääriin, eikä mikään voi lymytä sen helteeltä.

Eli kysymyksessä 2 Moos 34:22:ssa ei ollut siis vuoden loppu, vaan sadonkorjuun vuosittainen kierto. Koska Raamattukin sanoo, että Eetanim on seitsemäs kuukausi ei ensimmäinen.

Pasuuna

Ensimmäisen kerran Raamattu kertoo pasuunasta 2 Mooseksen kirjan 2 luvussa, jolloin Jumala antoi lakinsa kansalle.

Silloin paksu pilvi laskeutui vuoren ylle, ja kuului ylen kova pasunan ääni. Silloin Mooses vei kansan leiristä Jumalaa vastaan, ja he asettuivat vuoren juurelle. Ja koko Siinain vuori peittyi savuun, kun Herra astui sille alas tulessa, ja siitä nousi savu niinkuin pätsin savu, ja koko vuori vapisi kovasti. Ja pasunan ääni koveni kovenemistaan. Mooses puhui, ja Jumala vastasi hänelle jylinällä. Ja Herra astui alas Siinain vuorelle, vuoren kukkulalle, ja Herra kutsui Mooseksen vuoren kukkulalle; ja Mooses nousi sinne ylös. Niin Herra sanoi Moosekselle: "Astu alas ja varoita kansaa tunkeutumasta lähelle Herraa, häntä nähdäkseen, sillä silloin heistä monta kaatuu. Papitkin, jotka saavat lähestyä Herraa, pyhittäkööt itsensä, ettei Herra heitä tuhoaisi."Mutta Mooses vastasi Herralle: "Kansa ei voi nousta Siinain vuorelle, sillä sinä olet varoittanut meitä ja sanonut: ‘Merkitse raja vuoren ympäri ja pyhitä se’."Niin Herra sanoi hänelle: "Astu alas ja tule taas ylös, sinä ja Aaron sinun kanssasi. Mutta papit ja kansa älkööt tunkeutuko ylös, Herraa lähelle, ettei hän heitä tuhoaisi." Ja Mooses astui alas kansan luo ja sanoi heille tämän. Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:

Näin Jumala antoi lakinsa kansalle. Uskoisin, että muistojuhla pasuunaa soittaen oli Herran juhla Hänen muistolle ja sille että Herra astui alas Siinaille ja sen päivän muistojuhlaa vietettiin Herran muistoksi, eikä uuden vuoden juhlan muistoksi. Eetanim kuukausi on seitsemäs kuukausi, ei ensimmäinen ja rabbit ovat vaihtaneet Raamatullisen kuukausien ajan sekä tuoneet siihen pakanallisia nimiä sekä traditioita.

Se mikä on myös mielenkiintoista, on se että Herra tuli alas Siinain vuorelle. Siksi minä näen tässä myös vertauskuvan Jeesuksen tulemuksesta. Eli en sano, että Raamatullisen kalenterin mukaan Jeesus tulee seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä, vaan että esikuvien järjestyksen mukaan Jeesus Kristus tulee kun juutalainen kansa on tullut uskoon ja lähtenyt seuraamaan Herraa.

Me emme voi tietää päivää ja hetkeä Herran takaisin tulolle. Mutta tämän esikuvan mukaan Herra astui alas eli tuli kansansa tykö. Oli myös erikseen lain antamisen juhla eli elonkorjuujuhla. Mutta minä uskon, että muistojuhla pasuunaa soittaen oli juhla, jossa muisteltiin sitä kun Herra astui alas.

Raamattu kertoo seitsemännen kuun ensimmäisestä päivästä näin:

 

1 Kun 8:2  Niin kokoontuivat kuningas Salomon luo kaikki Israelin miehet juhlapäivänä eetanim-kuussa, joka on seitsemäs kuukausi.

 

3 Moos 23: 23  Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:

24  "Puhu israelilaisille ja sano: Seitsemännessä kuussa, kuukauden ensimmäisenä päivänä, pitäkää sapatinlepo, muistojuhla pasunaa soittaen, pyhä kokous.

25  Älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako, vaan tuokaa uhri Herralle."

26  Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:

27  "Tämän seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä; pitäkää silloin pyhä kokous, kurittakaa itseänne paastolla ja tuokaa Herralle uhri.

28  Älkää toimittako yhtäkään askaretta sinä päivänä, sillä se on sovituspäivä, jolloin teille toimitetaan sovitus Herran, teidän Jumalanne, edessä.

29  Sillä jokainen, joka ei sinä päivänä kurita itseänsä paastolla, hävitettäköön kansastansa.

30  Ja jokaisen, joka sinä päivänä toimittaa jotakin askaretta, minä hävitän hänen kansastansa.

31  Älkää silloin yhtäkään askaretta toimittako. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

32  Se on oleva teille levon päivä, kurittakaa itseänne paastolla. Kuukauden yhdeksäntenä päivänä illalla, illasta iltaan, pitäkää tämä sapatti."

33   Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:

34  "Puhu israelilaisille ja sano: Tämän seitsemännen kuun viidentenätoista päivänä on lehtimajanjuhla Herran kunniaksi; se kestää seitsemän päivää.

 

Seitsemänen kuun ensimmäisenä päivänä on on sapatti, muistojuhla pasuunaa soittaen, pyhä kokous, ei uusi vuosi. Ensimmäisen kerran Raamatussa on mainittuna pasuunan ääni 2 Moos luvuissa 19-20, missä Herra astui alas Siinaille, kun Hän antoi lakinsa kansalle. Näin uskon, että tuo Herran alas astuminen on esikuvaa Herran takaisintulolle, jossa Herra Jeesus Kristus tulee takaisin suuren pasuunan äänen kuuluessa:

 

1 Tess 4:16  Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;

 

Vanhan liiton aikana juutalaiset puhalsivat pasuunaan myös suurena sovintopäivänä eli (Eetanim) seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä. Näin myös kun aikojen lopulla juutalaisen kansan jäännös kääntyy uskomaan Herran Jeesukseen Kristukseen, niin sen jälkeen kuuluu suuren pasuunan ääni ja tapahtuu ylöstempaus. En siis sano, että ylöstempaus tapahtuu seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä, vaan sen jälkeen kun Israelin kansan jäännös uskoo Herran Jeesuksen olevan Messias.

 

3 Moos 23: 27-28:  "Tämän seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä; pitäkää silloin pyhä kokous, kurittakaa itseänne paastolla ja tuokaa Herralle uhri.  Älkää toimittako yhtäkään askaretta sinä päivänä, sillä se on sovituspäivä, jolloin teille toimitetaan sovitus.

 

3 Moos 25:9  Ja seitsemännessä kuussa, kuukauden kymmenentenä päivänä anna pasunan raikuen soida; sovituspäivänä antakaa pasunan soida koko maassanne.

 

Seitsemänen kuun viidentenätoista päivänä alkoi lehtimajanjuhla, joka oli Herran kunniaksi.

 

3 Moos 23:34  "Puhu israelilaisille ja sano: Tämän seitsemännen kuun viidentenätoista päivänä on lehtimajanjuhla Herran kunniaksi; se kestää seitsemän päivää.

 

Tämänkin esikuvan mukaan ensin pasuunasoitto suurena sovituspäivänä, jonka jälkeen alkaa lehtimajajuhla Herran kunniaksi. Tämän täyttymys on ylöstempaus sen jälkeen kun Israelin kansan jäännös on uskonut Herran Jeesuksen olevan Messias, sen jälkeen alkaa tuhannen vuoden ajan pituinen "lehtimajanjuhla".

 

1 Kor 15:52  yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme.

 

1 Tess 4:16  Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;

 

Kun pasuuna kajahtaa, niin silloin Herra Jeesus tulee. Hän, joka näitä todistaa, sanoo: "Totisesti, minä tulen pian". Amen, tule, Herra Jeesus!

 

 

 

 

Petri Paavola

 

 






website statistics
eXTReMe Tracker