Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Rakenna oma kasvihuone

Kasvihuone on jokaisen viherpeukalon unelmien täyttymys! Kasvihuoneen omistaja pääsee nauttimaan monenlaisesta hyödystä; puhtaista kasviksista ja saa puuhailla mukavan harrastuksen parissa. Kaupan kasvikset eivät koskaan maistu yhtä hyvälle kuin itse kasvetut vihannekset. Tämän tähden kasvihuoneen omistaja saa kokea monen monta hienoa makuelämystä. Voit joko ostaa kasvihuoneen tai tehdä sellaisen itse.

Kasvihuoneviljely pidentää kasvien kasvukautta. Asentamalla lämpölampun (saa puutarhatarvikeliikkeistä) kasvihuoneeseen voit aloittaa puutarha kauden alkukeväästä ja jatkaa sitä myöhäiseen syksyyn asti. Lämpölampuksi kelpaa myös tavallinen valaisin (alkaen 250 kw:n lampuista). Tarvitset sitä suuremman lampun mitä suurempi kasvihuoneesi on.

Kasvihuone antaa sinulle mahdollisuuden kasvattaa lajeja, joita ei voi kasvattaa avomaalla Suomen kesässä. Kasvihuoneessa voit kasvattaa kurkkua, tomaattia, paprikaa, melonia jne.

Kasvihuoneen sijainti

Kasvihuoneen tulee sijaita suojaisessa ja lämpimässä paikassa. Paikan tulee olla aurinkoinen. Sijoita kasvihuone jos mahdollista sellaiseen paikkaan johon paistaa aurinko aamulla ja illalla, mutta joka vähän varjostaisi päiväsellä kuumimpana ajankohtana. Jos sinulla ei ole varjopaikkaa kasvihuoneelle, niin tee sellainen itse, esim. voit kylvää auringonkukkia sille puolelle kasvihuonetta, jossa se joutuu alttiiksi kovimmalle paahteelle. Kasvihuoneen kasvit tarvitsevat aurinkoa ja varjoa sopivassa suhteessa, kuitenkin niin että auringonvalon osuus on varjoa suurempi. Liian varjoinen paikka ei ole hyväksi kasvihuoneen kasveille. Paikan tulisi olla kovilta myrskytuulilta suojassa. Varmista ettei kasvihuoneen katolle pääse tippumaan muualta ylimääräistä lumikuormaa. Katso ettei pintavedet pääse valumaan kasvihuoneeseesi.

Kasvihuoneen perustus

Kasvihuonetta suunniteltaessa on ensin tehtävä sille perustus. 5 neliön suuruinen kasvihuone on sopivan kokoinen "pienviljelijälle". Muista tehdä perustukset hiukan suuremmiksi kuin itse kasvihuone.

Lasinen kasvihuone

Jos teet kasvihuoneen lasista, niin silloin on tehtävä kunnon routasuojaus. Kaiva kasvihuoneen perustuksista multa (hiekka, maa-aines) pois n. 30 - 50 cm syvyydeltä. Täytä perustus soralla suurin piirtein saman verran kun maata on poistettu. Aseta soran päälle paksu suodatinkangas. Laita pieni kerros hiekkaa suodatinkankaan päälle. Muuraa perustus käyttäen esim. kevytsoraharkkoja. Kasvihuoneen käytävän voit päällystää puuritilöillä, luonnonkivilaatoilla, sorakivillä tai betonilla. Jos haluat perustuksen roudankestäväksi on sinun salaojitettava kasvihuoneen maapohja ja sen reuna-alueet. Ilman kunnollista routasuojaa routaa liikuttaa kasvihuonetta ja rikkoo kasvihuoneen lasit. Tarkista vatupassilla perustuksen suoruus, älä tee perustuksia vinoon!

Lasi läpäisee hyvin auringonvaloa, siksi kasvihuonetta tulee tuulettaa tai asentaa automaattinen ikkunanavaaja (saa puutarhatarvike liikkeistä), joka  viilentää kasvihuonetta. Noin 28 asteen ylimenevä lämpötila ei ole hyväksi kasveille, sen tähden huolehdi kasvihuoneen riittävästä tuuletuksesta!

Muovinen kasvihuone

Muovisen kasvihuoneen perustus on helpompi ja vaivattomampi tehdä kuin lasisen, eikä sen perustuksia tarvitse välttämättä muurata. Routa ei pysty rikkomaan muovisen kasvihuoneen muoveja. Muovisen kasvihuoneen perustuksista kannattaa kaivaa maata vähintään 5-10 cm (enemmänkin voi kaivaa riippuen maaperästä). Perustuksen voi täyttää soralla tai hiekalla, jonka päälle asetetaan vahva suodatinkangas. Suodatinkankaan päälle laitetaan hiukan hiekkaa, jonka päälle voit laittaa puuritilät, luonnonkivilaattoja tai hiekkaa jne. Perustuksen nurkkiin ja keskikohtiin laitetaan esim. kevytsoraharkot, että kasvihuoneen rakenteet eivät saa kontaktia maakosketukseen. Kasvihuoneen rakenteiden tulee olla irti maasta, sillä muuten kosteus ja home pääsee helposti pesiytymään rakenteisiin varsinkin jos rakenteet ovat puusta!

kasvihuone
Kasvihuoneen tulee olla irti maasta.



 



Tarkista vatupassilla perustuksen suoruus, älä tee perustuksia vinoon! Asenna kevytsoraharkkojen päälle tukeva ja kestävä (painekyllästetty puukehikko tai käsittele kehikko säänkestäväksi). Tee kiinnityksestä tukeva ja vahva. Rakenna kasvihuoneen puurakenteet (jos teet puusta) puukehikon päälle ja lyö tai ruuvaa kasvihuoneen alarunko tukevasti kiinni kevytsoraharkon päällä olevaan puukehikkoon. Näin ei kovat tuulenmyräkät kaada kasvihuonettasi. Kiinnitä kasvihuoneen tukirakenteet tukevasti kiinni toisiinsa joko kulmaraudoilla tai ruuvilla poraten läpi puusta ja siten kiinnittäen kappaleet toisiinsa.


kasvihuone lähikuva

 muovinen kasvihuone
Kuvan  muovinen kasvihuone on tehty tämän sivun
ohjeiden mukaisesti. Automaattinen avaaja tuulettaa
kasvihuonetta.

Kuvassa olevan kasvihuoneen ikkunan pokissa on muovia jatkettu yli ikkunan karmien. Näin ikkunanraot peittyvät eikä vesi pääse sisälle ikkunanraoista kasvihuoneeseen.

 Asenna kasvihuoneeseen automaattinen ikkunan avaaja (saa puutarhatarvikeliikkeistä), joka tuulettaa ja viilentää kasvihuonetta ja avaa ikkunan yleensä noin 25 asteen lämpötilassa.

kasvihuone automaattinen ikkunan avaaja

Käytä muovisessa kasvihuoneessa UV-suojattua kasvihuonemuovia!

Vinkkejä:

Kasvien kasvualustana käytä puu tai muovilaatikkoa. Kasvihuoneessa kasvien kasvualustan tulee olla 30-60 cm (kasvumullan määrä).

Lämpölampun voi asettaa myös kasvihuoneen lattialle:

kasvihuone lämpölamppu

Kasvipenkkien tekemiseen pieni vinkki; voit tehdä ne puusta, mutta muovisesta rakennuspaljusta saa kestävän ja monivuotisen kasvualustan. Kuvan muovilaatikot eivät maksa montaa euroa:

kasvihuone kasvipemkit

Kasvihuoneen kasvien kastelu kannattaa tehdä aina aamulla aurinkoisena päivänä, sillä illalla myöhään lämpötilan laskettua kosteus kerääntyy kasveihin ja kasvihuoneen rakenteisiin, joka saattaa aiheuttaa sienitauteja.

Kasvihuoneen hyvänä kasvualustana toimii kasvuturve, valmis multaseokset sekä kompostin palanut multa. Tutki tarkasti kasvuturpeen ja valmis multaseosten tuoteselosteet, sillä niistä saat tiedon kuinka usein sinun tulee lisätä niitä kasveillesi. Kasvien ravinteiden tarpeen määrä vaihtelee myös tapauskohtaisesti.

Tee muoviseen kasvihuoneeseen tuplamuovitus, eli päällystä muovilla kasvihuoneen puurakenteet ulkoa- ja sisältäpäin. Näin saat kestävämmän suojan sekä eristävän kasvihuoneen. Jos kasvihuoneen runkopuut ovat 5 cm paksuisia, niin sinulla on 5 cm ilmaeristekerros kasvihuoneessasi, joka auttaa kasvihuonettasi pysymään pitempään lämpimänä.

Tee muovisen kasvihuoneen katolle talven ajaksi suojalevy, joka estää lumenpainon aiheuttaman muovin repeytymisen! Poista kasvihuoneen katolta talvella kasaantuva lumi ja jää.

 

 

 





eXTReMe Tracker