|
Etusivulle
|
Raamatunopetuksia |
Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube
Juutalaisten todistus temppeli Daavidin kaupungissa Monet sanovat (ei kaikki), että Jerusalemin temppelit sijaitsivat temppelivuoren (Moorian vuoren) huipulla. Ortodoksijuutalaiset opettavat Jerusalemin temppelien sijainneen temppelivuoren huipulla. Tämä on hyvin yleinen käsitys juutalaisuudessa ja uskovien keskuudessa. Se on kuitenkin mielenkiintoista, että kun luemme Jewish Encyclopedian artikkelin Temple, Administration and Service of, jonka ovat kirjoittaneet Joseph Jacobs ja Judah David Eisenstein, niin siitä tulee selkeästi ilmi, että vesi virtasi temppelialueelle ja sisälle temppeliin. Giihonin vesilähde oli ainoa virtaava vesi Jerusalemissa, josta vesi virtasi Jerusalemin kaupunkiin, eli Daavidin kaupunkiin. Jewish Encyclopedian kertoma tieto kuinka temppelialueelle ja temppeliin virtaa vesi on todiste sen puolesta, että Jerusalemin temppeli sijaitsi Moorian vuoren (temppelivuori) huipulta katsottuna eteläisellä vuorenrinteellä, niin että temppeli oli alempana kuin vuoren huippu. Olen puhunut tästä aiheesta useamman Raamatun opetuksen, sekä kirjoittanut tästä monta kirjoitusta, joissa olen tuonut esille, että Raamatun sanan todistuksen mukaan Jerusalemin temppeli ei sijainnut temppelivuoren huipulla, vaan Daavidin kaupungissa. Laitan kirjoituksen loppuun lähteisiin linkkejä puheisiini ja kirjoituksiini koskien tätä aihetta. Kun luin tätä Jewish
Encyclopedian artikkelia, jota olen lukenut muutaman kerran,
niin sydämelleni nousi kirjoittaa tästä aiheesta.
Jewish Encyclopedian artikkelin Temple,
Administration and Service of perusteella ymmärrämme
myös selvästi, että temppelin täytyi olla Daavidin
kaupungissa, ei temppelivuoren huipulla, koska Giihonin
vesilähde ei virtaa ja kiipeä ylöspäin vuoren huipulle, vaan
virtaa alaspäin ja sen vesi oli johdettu kaupunkiin.
Juutalaisen ensyklopedian todisteen lisäksi tuon esille myös
¨juutalaisen Josefuksen todisteen temppelistä Daavidin
kaupungissa. Tämän lisäksi tuon esille roomalaisen
historioitsija Tacituksen ja Aristeaan kirjeen todistukset Jerusalemin temppelin
lähellä olleesta vesilähteestä. Tuon myös esille Raamatun
todisteen siitä ettei Jerusalemin temppeli sijainnut
temppelivuoren huipulla, vaan sen eteläisellä rinteellä
Daavidin kaupungissa. Tutki ja koettele
kirjoitukseni Jumalan sanan totuuden kautta rukouksen kera.
Sisällys:
Juutalaisten ensyklopedian todistus Juutalaisten ensyklopediassa artikkelisssa Temple, Administration and Service of on seuraavanlainen kuvaus Jerusalemin temppelin vesihuollosta (kursiivissa):
Palveluvuorot ja vesihuolto Juutalaisen ensyklopedian tekstin mukaan oli olemassa vesilähde, josta vesi virtasi suoraan temppelialueelle. Tämä vesilähde oli ja on Giihonin lähde, joka sijaitsee maanalaisessa luolassa, joka on Daavidin kaupungin itäisellä rinteellä pohjoisesta katsottuna Kidronin laakson yläpuolella.
Roomalainen historioitsija Cornelius Tacitus on kirjoittanut historian teoksessaan kirjassa viisi kohdassa 12 seuraavasti Jerusalemin temppelistä (kursiivissa): Temppeli oli kuin linnoitus, ja sillä oli omat muurinsa, jotka oli rakennettu huolellisemmin ja taidokkaammin kuin muut. Sitä ympäröivät pylväskäytävät muodostivat itsessään erinomaisen puolustusaseman. Näihin etuihin on vielä lisättävä lähde, josta tuli koko ajan vettä, kallioon hakatut kammiot ja säiliöt sadeveden varastoimiseksi. Rakentajat olivat etukäteen aavistaneet, että juutalaisten oudot käytännöt johtaisivat jatkuviin taisteluihin. Siksi kaikki oli valmiina piiritystä varten, oli se sitten kuinka pitkä tahansa. Tacitus sanoo, että Jerusalemin temppelin etuihin on vielä lisättävä lähde, josta tuli vettä koko ajan. Tacituksen kuvaama vesilähde oli Giihonin vesilähde, jonka vesi virtasi temppelialueelle Daavidin kaupunkiin. Aristeaan sanotaan olevan kreikkalainen tai juutalainen. Aristeas kirjoitti kirjeensä joko toisella tai kolmannella vuosisadalla eKr. Aristeaan kirjeestä ollaan montaa mieltä. Siitä on löydetty virheitä jne. ja monet eivät pidä sitä aitona, vaan mielikuvituksen tuotteena. Aristeas kirjoittaa kirjeen luvussa 5 Jerusalemin temppelistä ja sinne virtaavasta vedestä seuraavasti (kursiivissa):
12 Temppeli on itään päin, ja sen takaosa
on länteen päin. Aristeas kertoo täsmällisen tarkasti ja oikein sen kuinka Jerusalemin temppeli on itään päin (temppelin etupuoli) ja kuinka temppelin takaosa on länteen päin. Aristeas kirjoittaa kuinka koko lattia oli päällystetty kivillä ja se vietti alaspäin ja sinne johdetun veden kautta uhreista vuotanut veri pestiin pois. Aristeas kertoo kuinka siellä oli ehtymätön vesivarasto, luonnollinen vesilähde, josta vesi virtaa temppelialueelle. Tämä luonnollinen vesilähde, joka virtaa temppelialueelle tarkoittaa Giihonin vesilähdettä. Aristeaan todistus on yhtäpitävä juutalaisen ensyklopedian todistuksen kanssa, joka kertoo, että temppelialueelle virtasi vettä. Kritiikki Aristeaan kirjettä kohtaan Aristeaan kirjettä kohtaan on monenlaista kritiikkiä, josta tuon esille vain pienen osan. Katsotaan lyhyesti tätä kritiikkiä ja onko se pätevää vai ympäripyöreätä tahallista mustamaalaamista. Käsittelen tässä Aristeaan kirjettä kohdistuvaa kritiikkiä koskien Jerusalemin temppeliä ja Aristeaan mainitsemaan vesilähdettä. Academia.edu sivustolla Scott Stripling on kirjoittanut artikkelin Literary and Archaeological Evidence for the Location of Jerusalem's Jewish Temple(s), jossa hän tuo esille useamman henkilön kautta kuinka Aristeaan kuvaus Jerusalemin temppeliin virtaavasta vesilähteestä ei voi olla totta. Scott Striplingin teksti on tässä seuraavaksi kursiivissa:
Väite, jonka mukaan "runsas luonnonlähde
(πηγῆς ἔσωθεν πολυρρύτου). φυσικῶς ἐπιρρεούσης)"" (§89) -
joka on, temppelialueen sisällä , kuten asiayhteys viittaa -
voisi tukea väitettä, jonka mukaan juutalainen temppeli
Väite, jonka mukaan "runsas luonnonlähde
(πηγῆς ἔσωθεν πολυρρύτου).
φυσικῶς ἐπιρρεούσης)"" (§89) - joka on,
temppelialueen sisällä, kuten asiayhteys viittaa - voisi
tukea väitettä, jonka mukaan juutalainen temppeli Aristeas ei sanonut, että vesilähde sijaitsi temppelialueella, vaan että temppelialueella on ehtymätön vesivarasto, koska runsas luonnollinen lähde virtaa temppelialueelle. Me tiedämme sen, että Giihonin lähde (nykyäänkin) sijaitsee Daavidin kaupungin itäisellä rinteellä pohjoisesta katsottuna Kidronin laakson yläpuolella. Tätä vesilähdettä Aristeas tarkoitti, koska se oli ainoa virtaavan veden vesilähde muinaisen Jerusalemiin kaupungin (Daavidin kaupunki) alueella. Raamatun todistus ja Josefuksen todistus
1 Aik 21: 1 Aik 22:1 ¶ Ja Daavid sanoi: "Tässä olkoon Herran Jumalan temppeli ja tässä alttari Israelin polttouhria varten". Raamattu sanoo, että Herran enkeli oli Herran käskystä tuhoamassa Jerusalemin kaupunkia Daavidin aikana vähän sen jälkeen kun Daavid oli vallannut kaupungin jebusilaisilta. Kun Herran enkelin kädessä oleva miekka oli ojennettuna Jerusalemin yli, niin Herra pysäytti enkelin, joka seisoi silloin jebusilaisen Ornanin puimatantereella ja käski enkelin lopettamaan Jerusalemin tuhoamisen. Jumala käski Gaadin mennä sanomaan Daavidille, että hän pystyttäisi Herran alttarin jebusilaisen Ornanin puimatantereelle. Daavid meni ja pystytti alttarin jebusilaisen Ornanin puimatantereelle. Raamattu kertoo sen kuinka Daavid sanoi, että Herran temppelin paikka olkoon jebusilaisen Ornanin puimatantereella.
Daavidin aikainen Jerusalem (Daavidin kaupunki) oli pieni alue Moorian vuoren rinteellä, eikä kaupunki ulottunut Daavidin ja Salomonin aikana Moorian vuoren huipulle (nyk. temppelivuori). Raamatun sanan mukaan jebusilaisen Ornanin puimatanner oli Jerusalemin, sen aikaisen kaupungin sisällä, kaupungin ylemmällä rinteellä, joka ei kuitenkaan ulottunut Moorian vuoren huipulle. Raamatun todistuksen mukaan Salomonin rakennuttama temppeli sijaitsi Daavidin kaupungissa. Ernest L. Martin kertoo kirjassaan The Temples that Jerusalem forgot, luvussa 33 (The Temple that Josephus Knew) seuraavasti (kursiivissa):
Josefukselle koko näkymä oli vertaansa vailla
ihmeellinen. Ja epäilemättä tämä jyrkkä itäinen
temppeliseinä oli Josefuksen selonteon perusteella tiedämme Herodeksen aikaisen toisen temppelin muurin ja Antonian linnoituksen muurin välisen etäisyyden olleen 600 jalkaa (n. 180 m). Tämä tarkoittaa sitä, että Antonian linnoitus oli Moorian vuoren huipulla ja temppeli alempana vuorenrinteellä. Kun temppeli sijaitsi alempana rinteellä kuin vuoren huipulla ollut Antonian linnoitus, niin temppeli ei sijainnut vuoren alarinteellä, vaan vuoren ylärinteellä lähellä vuoren huippua, joka käy ilmi hyvin alla olevasta kuvasta. Josefuksen mukaan temppelin ja Antonian linnoituksen välille oli rakennettu pylväskäytävä, jota pitkin Rooman sotilaat pääsivät tarpeen vaatiessa temppelialueelle ja juutalaiset linnoitukseen.
Apt 21: Juutalaiset syyttivät Paavalin tuoneen kreikkalaisia, eli pakanoita pyhäkköön (temppeli), jonka seurauksena juutalaiset ottivat Paavalin kiinni ja raastoivat hänet ulos temppelistä, jonka tähden portit suljettiin. Paavali vietiin pois temppelistä ja sen jälkeen Raamattu sanoo monikossa, että portit suljettiin, joka tarkoittaa sitä, että Paavali tuotiin temppelistä pois pakanoiden esipihalle, joka kuului temppelialueeseen. Pakanoiden esipiha oli tarkoitettu kaikille ihmisille myös pakanoille. Pakanat eivät saaneet mennä muualle temppelialueella, sillä heidän piti pysyä pakanoiden esipihalla, koska muut alueet temppelissä olivat vain juutalaisia varten. Paavali tuotiin temppelistä ulos pakanoiden esipihalle, jonka tähden hänet tuotiin Nikanorin portin ja kauniin portin kautta pakanoiden esipihalle. Tästä syystä Raamattu puhuu monikossa porteista, jotka suljettiin. Apostolien teot 21:31 sanoo, että juutalaiset halusivat tappaa Paavalin ja tästä syystä hänet vietiin pakanoiden esipihalle, sillä se oli juutalaisten mielestä vähemmän pyhempi paikka kuin muut temppelialueet, eikä Paavalia olisi saanut tappaa juutalaisten temppelialueilla, jotka olivat pyhiä juutalaisille. Paavali oli siis temppelialueella, pakanoiden esipihalla, eikä temppelialueen ulkopuolella alempana vuoren rinteellä. Sotaväenpäällikkö sai sanan mellakasta ja riensi alas linnoituksesta temppelialueelle pakanoiden esipihalle, jossa oli Paavali ja raivostuneet juutalaiset. Apostolien teot 21:32 käyttää sanoja riensi alas, koska Antonian linnoitus sijaitsi vuoren huipulla ja temppeli oli linnoitusta alempana. Paavali vietiin kasarmille (Antonian linnoitus). Apt 22: Paavali oli Antonian linnoituksessa tutkittavana mellakan tähden. Sotaväenpäällikkö tahtoi tietää mistä juutalaiset syyttivät Paavalia, jonka tähden hän käski ylipappien (tarkoittaa varmaankin pappien palveluosastojen johtajia) neuvoston (Sanhedrin) kokoontua, joka tapahtui temppelissä, sillä Sanhedrinilla oli siellä oma tila kokoontumiseen. Raamattu sanoo, että Paavali vietiin kasarmilta (Antonian linnoituksesta) alas temppeliin pappien ja Sanhedrinin eteen. Tästä kohdasta tulee esille toisen kerran todistus, jonka mukaan temppeli oli Antonian linnoitusta alempana. Apt 23: Kun Paavali oli temppelissä pappien ja Sanhedrinin edessä, jolloin siellä syntyi suuri riita ja riidan kiihtyessä päällikkö pelkäsi juutalaisten repivän Paavalin kappaleiksi ja niin päällikkö käski sotaväen tulla linnoituksesta alas temppelialueelle ja viedä Paavali takaisin (ylös) linnoitukseen. Tässä kohdassa on kolmas kerta, jonka mukaan temppeli oli Antonian linnoitusta alempana. Apt 23: Apostolien tekojen luvussa 23:20 tuodaan esille Paavalin olleen kasarmilla (Antonian linnoitus), ja että Paavali vietäisiin alas neuvoston luokse. Neuvosto (Sanhedrin) kokoontui temppelissä. Tämäkin Raamatun kohta tuo esille sen, että temppeli sijaitsi Antonian linnoitusta alempana. Josefuksen mukaan Antonian linnoitusta asutti legioonan suuruinen sotajoukko (n. 4000 - 6000). Josefus kertoi kuinka Jerusalemin tuhon jälkeen Rooman kymmenes legioona jäi vartioimaan Jerusalemin aluetta. Kymmenes legioona asutti Antonian linnoitusta. Avi Jonahin suunnittelema muinaisen Jerusalemin pienoismalli pitää sisällään myös Antonian linnoituksen pienoismallin, joka on todella pieni kooltaan, johon ei olisi mitenkään mahtunut asumaan kymmenennen legioonan suuruinen sotajoukko. Kun ihmiset eivät halua uskoa totuutta, niin valheeseen perustuva tieto sanoo Antonian linnoituksessa asuneen Rooman armeija kohortin (n. 500) verran sotilaita. Jotkut sanovat, että Antonian linnoituksessa oli vain 500 miestä, noin kohortillisen verran miehiä. Josefus sanoo kirjassaan Juutalaissodissa luvussa 7 näin mm. näin: Mutta Cæsar päätti jättää sinne vartijaksi kymmenennen legioonan .... mutta antoi kymmenennen legioonan jäädä vartijaksi Jerusalemiin ...... Hänellä oli mukanaan kymmenes legioona sekä muutamia kohortteja ja ratsumiesjoukkoja Josefus sanoo, että kymmenes legioona, joka tuhosi Jerusalemin jäi myös vartioimaan Jerusalemia tuhon jälkeen. Josefus tekee myös erotuksen legioonan ja kohortin välillä. Roomalaiseen legioonaan kuului noin 4000-6000 sotilasta. Apt 23: Apt 23 luvussa sanotaan, että temppelissä tapahtuneen mellakan takia 470 Jerusalemissa olevan roomalaisen sotilaan piti viedä Paavali Kesareaan maaherra Feeliksin luokse. Jos Antonian linnoituksessa olisi ollut vain 500 sotilasta, niin silloin sinne olisi jäänyt vain 30 sotilasta vartioimaan Jerusalemia ja juutalaisia. Juutalaiset olisivat helposti voittaneet 30 sotilasta. 500 Antonian linnoituksena roomalaisten sotilaan lukuna on väärä. Josefus käyttää kirjassaan Juutalaissodan historia monta kertaa sanoja kymmenes legioona, joka tarkoittaa sitä, että luku 500 ei voi pitää paikkaansa, koska roomalaisen legioonan lukumäärä oli n. 4000 - 6000 sotilasta. Josefus käyttää kirjassaan
Juutalaissodista kreikankielen τάγμα sanaa, joka tarkoittaa
legioonaa. Thayer's Greek Lexicon sanoo τάγμα sanan
tarkoittavan erityisesti Rooman legioonaa. Josefus on
kirjoittanut kirjansa Juutalaissodista alunperin
kreikankielellä ja kreikasta englantiin käännetyt käännökset
kääntävät τάγμα sanan englanninkielen sanalla legion (legioona).
Rooman legioonassa oli kohortteja, joissa jokaisessa oli eri
lähteiden mukaan noin 420-480 miestä.
Josefus kertoo ja kuvailee kirjassaan Juutalaissodan historia (Pauli Huuhtasen suomennos) seuraavasti Antonian linnoitusta: Antonia-linna oli temppelin uloimman esipihan kahden pylväskäytävän nimittäin läntisen ja pohjoisen kulmauksessa. Se oli rakennettu viisikymmentä kyynärää korkealle kalliolle, joka oli kaikilta puoliltaan äkkijyrkkä Antonia oli kuningas Herodeksen rakentama, ja sillä hän ilmaisi erittäin selvästi luontaisen suureellisuutensa. Aivan aluksi kallio oli päällystetty sileillä kivilaatoilla alhaalta asti. Näin tehtiin kauneuden vuoksi, mutta myös siksi, että jokainen, joka yrittäisi kulkea sitä myöten ylös tai alas, luisusi siltä pois. Sitten tornirakennuksen edessä oli kolme kyynärää korkea muuri. Sen sisäpuolella koko Antonian linna kohosi neljänkymmenen metrin korkeuteen. Sisäpuoli muistutti kuninkaanpalatsia kooltaan ja sisukseltaan, sillä se oli jaettu kaikenlaisiin ja kaikkiin tarpeisiin sopiviin huoneisiin. Siinä oli pylväskäytävä, kylpyhuoneita ja avaria esipihoja sotilaiden leiriytymistä varten. Kaikkien varustelujensa puolesta Antonia näyttikin kokonaiselta kaupungilta. Loisteliaisuudessaan se muistutti palatsia. .... Paikassa, jossa Antonian linna liittyi temppelin molempiin pylväikköihin, olivat portaat joita myöten vartijat laskeutuivat niihin. Linnoituksessa oli nimittäin jatkuvasti roomalainen kohortti (englanninkielinen William Winstonin toimittama The Jewish War sanoo tässä kohdassa Roman legion - roomalainen legioona), jonka sotilaat hajaantuivat juhlapyhinä pylväikköihin aseineen ja pitivät silmällä kansaa ettei tapahtuisi mitään kapinointia. Kun temppeli oli kaupungin linnoitus, Antonia oli puolestaan temppelin linnoitus, ja sinne sijoitetut joukot vartioivat kaikkia kolmea. Englanninkielinen William Winstonin toimittama The Jewish War sanoo: Kukkula, jossa Antonian linnoitus seisoi oli näistä kolmesta korkein, se oli uuden kaupungin vieressä: ja oli ainoa kohta, joka esti näkemästä temppeliä pohjoisesta suunnasta. Josefuksen kuvaus Antonian linnoituksesta tuo esille kuinka linnoitus oli rakennettu korkeimmalle kukkulalle, joka oli kaikilta puoliltaan äkkijyrkkä. Josefus sanoo, että äkkijyrkkä kallio, jonka päällä Antonian linnoitus seisoi oli aluksi päällystetty sileillä kivilaatoilla alhaalta asti, niin ettei kukaan voisi kulkea linnoitukseen ylös tai alas sileitä kivilaattoja pitkin. Josefuksen kuvaus tuo esille sen kuinka Antonian linnoitus sijaitsi korkeammalla kukkulalla kuin kukkulat missä oli temppeli ja palatsi (kukkula, jossa Antonian linnoitus seisoi oli näistä kolmesta korkein). Josefuksen todistuksen mukaan Antonian linnoitus sijaitsi temppeliä korkeammalla. Josefuksen selonteon mukaan ymmärrämme myös, että Moorian vuoren huipulla oli ainoastaan Antonian linnoitus. Josefuksen todistuksen mukaan Antonian linnoitus näytti kokonaiselta kaupungilta. Tämä selittää sen, että kymmenes legioona asutti Antonian linnoitusta. Suuren 4000 - 6000 sotilasjoukon majoittaminen ei onnistu pieniin tiloihin, vaan näin ison joukon asuttamiseen tarvitaan iso tila ja siksi Josefus sanoikin linnoituksen näyttäneen kaupungilta. Josefus kertoi kuinka Antonian linnoituksen ja temppelin läntisen ja pohjoisen kulmassa oli kaksipylväinenkäytävä, joka tarkoittaa sitä, että Antonian linnoituksen ja temppelin välillä oli pylväskäytävä, joka oli kiinnitetty yläpäässä Antonian linnoitukseen ja alapäässä temppeliin. Josefuksen mukaan temppelin ja Antonian linnoituksen välisen pylväskäytävän pituus oli 600 jalkaa (n. 180 metriä), jonka portaita pitkin roomalaiset sotilaat kulkivat linnoituksesta alas temppeliin. Apostolien teot kertoo monta kertaa kuinka linnoituksesta tultiin alas temppeliin. Josefuksen kuvauksen mukaan ymmärrämme, että sotilaat tulivat linnoituksesta alas temppeliin pylväskäytävän portaita pitkin. Sotilaat tulivat linnoituksesta pylväskäytävää pitkin, joka yhdistyi temppeliin ja temppelialueelle läntisen ja pohjoisen kulman nurkassa, jonka jälkeen sotilaat menivät temppelin ympärillä olevan pylväskäytävän kautta pakanoiden esipihalle, jossa Paavali oli juutalaisten mellakoitsijoiden kanssa. Apostolien tekojen (Jumalan sana) ja Josefuksen todistukset ovat yhtäpitäviä, joka kertoo meille sen, että Antonian linnoitus sijaitsi vuoren huipulla ja temppeli vähän alempana vuoren rinnettä. Nyt on kyse nimenomaan siitä mitä Raamattu opettaa, ja Raamattu vahvistaa Josefuksen selonteon oikeellisuuden. Tämä myös tarkoittaa sitä, että temppeli sijaitsi Daavidin kaupungissa Moorian vuoren ylärinteessä vähän alempana Oofelia ja vuoren huippua. Oofelin alue ei ulottunut Moorian vuoren huipulle, vaan oli suoraan sen alapuolella. Oofelista heti alaspäin rinnettä oli temppeli, joka tarkoittaa sitä, että temppeli oli osa muinaista Daavidin kaupunkia. Temppelistä katsottuna Antonian linnoitus oli vuoren huipulla ja pohjoisessa. Antonian linnoituksesta katsottuna temppeli oli alas etelään päin ja itäisellä vuoren rinteellä. Monet, jotka eivät usko Jerusalemin temppelin sijainneen alempana kuin Antonian linna hylkäävät Josefuksen selkeän todistuksen asiasta sanomalla, että juutalainen Josefus meni roomalaisten puolelle ja hänen kirjoituksensa ovat puolueellisia, sillä hän suosi roomalaisia. Itse asiassa Josefus halusi pelastaa temppelin ja Jerusalemin tuhon ja siksi hän ystävystyi roomalaisten kanssa, mutta ei onnistunut estämään temppelin ja Jerusalemin tuhoa. Josefus sanoo kirjassaan Juutalaissodan historia, että hän on Josefus Mathiaan poika, syntyperältään heprealainen ja jerusalemilainen pappi, joka aluksi taisteli roomalaisia vastaan, mutta oli myöhemmin pakosta sivustakatsojana. Roomalaiset vangitsivat Josefuksen ja hänen vangitsemisensa seurauksena hänestä tuli roomalaisten ystävä, mutta ei niin, että hän olisi pettänyt oman kansansa, vaan siksi, että voisi auttaa omaa kansaansa. Josefus pääsi käymään myös Roomassa ja oli keisari Neron edessä puolustaen roomalaisten vangitsemia juutalaisia pappeja, sanoen syytösten olevan vähäpätöisiä, jonka seurauksena pappeja vapautettiin vankeudesta. Josefus ei ollut maanpetturi, vaan Israelin kansan ystävä ja ilman Josefuksen vangitsemista ja ystävystymistä roomalaisten kanssa hän ei olisi kyennyt auttamaan kansaansa, vaan olisi voinut jopa päätyä surmattavaksi.
Kuvasta yläpuolella tulee esille ensimmäisen temppelin ajan sijainti, jossa Moorian vuoren huipulta etelään päin eteläisellä rinteellä sijaitsi kuninkaan palatsi ja sen vieressä sitä ylempänä oli Herran temppeli. Kun katsomme kuvaa toisen temppelin ajalta, niin näemme Moorian vuoren huipulla Antonian linnoituksen, josta heti etelään alaspäin oli Oofelin alue ja Oofel oli Antonian linnoituksen ja temppelin välissä. Niin sanottu toinen temppeli, eli Herodeksen rakennuttama temppeli sijaitsi samalla paikalla kuin oli sijainnut Salomonin rakennuttama temppeli. Nykypäivän kaivauksista voimme nähdä, että Jeesuksen aikaisen temppelin ja Salomonin aikaisen temppelin maasto oli huomattavasti alempana kuin nykyinen maanpinta. Tämä tarkoittaa sitä, että maasto on laskeutunut aikoinaan paljon jyrkemmin alaspäin vuoren huipulta kuin nykypäivänä. Raamatun sanan todistuksen valossa Herran temppeli sijaitsi Daavidin kaupungissa. Monet uskovat ihmisetkin vastustavat Raamatun todistusta temppelin sijainnin suhteen ja sanovat, että arkeologiset todisteet ja juutalaisten perimätieto sanoo temppelin sijainneen temppelivuoren huipulla. Juutalaiset olivat poissa Jerusalemista monia vuosisatoja 70 jKr. tapahtuneen maasta karkotuksen tähden. Juutalainen perimätieto ja sellainen arkeologia, joka sanoo temppelin sijainneen temppelivuoren huipulla on pahasti erehtynyt, koska Raamattu todistaa kiistattomasti, että Jerusalemin temppeli sijaitsi Daavidin kaupungissa. Uskovan ihmisen auktoriteetin tulisi olla erehtymätön Jumalan sanan todistus, joka on itsensä Kaikkivaltiaan Jumalan ilmoitus. Olen itsekin aikoinani erehtynyt uskomaan, että temppeli olisi sijainnut temppelivuoren huipulla, mutta olen saanut tehdä asiassa parannuksen huomattuani, että Raamatun selvääkin selvempi ilmoitus sanoo temppelin olleen Daavidin kaupungissa. Giihonin vesilähde on esikuva Herrasta Jeesuksesta, sillä Herra Jeesus on elävän veden (virtaava vesi) lähde, johon tulee uskoa, niin kuin Raamattu sanoo. Herra Jeesus ei toimi ihmisen syntisen mielen mukaan, vaan Jumalan tahdossa ja Jumalan sanan totuuden mukaisesti. Jumala toimii Herrassa Jeesuksessa Jumalan aikataulujen mukaan, ei ihmisen aikataulun ja halun mukaan. Herran Jeesuksen armo ulottuu pienimmän ja heikoimman ja kurjimmankin syntisen luo, siksi Giihonin lähde oli maan alla, mutta virtasi Daavidin kaupunkiin mahdollistaen siellä elinolosuhteet Jumalan kansalle sekä mahdollisti temppelissä suoritettavan Jumalanpalveluksen virtaavan veden kautta. Numbers
19:17 And for the unclean they shall take of the ashes
of the burning of the purification from sin, and running
water shall be put thereto in a vessel. Jewish
Publication Society Bible 1917 JPS 4 Moos 19:17 Niin ottakaat he saastaiselle, tätä poltetun syntiuhrin tuhkaa, ja pankaan sen päälle juoksevaa vettä astiaan. Biblia 1776 Alkutekstin mukaan 4 Moos 19:17 jakeessa sanotaan kuinka syntiuhrin tuhkan päälle piti kaataa virtaavaa (juoksevaa, elävää) vettä, että voidaan saada puhdistus synneistä. Elävä vesi, virtaava vesi oli esikuva Messias Jeesuksesta, jonka kautta voidaan vain saada synnit anteeksi sekä iankaikkinen elämä. Jerusalemin temppeli oli esikuva tulevasta Uuden Liiton temppelistä, joka on Jumalan armosta pelastettu uskova ihminen. Elävä vesi on esikuva Jeesuksesta. Jeesuksella on suora yhteys temppeliinsä, uskoviin ihmisiin Pyhässä Hengessä. Tämän tähden Giihonin vesilähde sijaitsi aivan temppelin lähellä ja Giihonin vesilähteen vesi virtasi alaspäin temppelialueelle mahdollistaen siellä suoritettavan Jumalanpalveluksen. Raamattu sanoo, että temppelin lähellä täytyi olla virtaava vesilähde, josta saatiin virtaavaa vettä temppeliin pappien puhdistautumiseen, uhrien veren pesemiseen ja punaisen hiehon tuhkaan piti kaataa virtaavaa vettä. Giihonin vesilähde ja sen virtaava vesi oli ainoa vesilähde Jerusalemissa, josta vesi johdettiin alaspäin temppelialueelle. Salomonin aikana kun temppeli rakennettiin ei ollut käytössä nykyajan tekniikkaa, jonka avulla virtaava vesi olisi saatu johdettua ylös temppelivuoren huipulle. Tämäkin yksityiskohta kumoaa sellaisen väitteen, että temppeli olisi sijainnut temppelivuoren huipulla. Traditio ja sen
väärä opetus sulkee ja katkaisee Giihonin vesilähteen
yhteyden temppeliin. Traditio katkaisee yhteyden elävän
veden lähteeseen Herraan Jeesukseen, jonka esikuva Herra
Jeesus on. Tämä on se syy miksi olen kokenut sydämelläni
kirjoittaa Jerusalemin temppelin alkuperäisestä sijainnista,
koska uskossa Jeesukseen on tärkeää ettei usko ojentaudu
tradition mukaisesti, joka eksyttää pois totuudesta, koska
meidän tulee uskoa 4 Mooseksen kirjan luvussa 19 kerrotaan punaisen hiehon syntiuhrista (alkuteksti puhuu punaisesta hiehosta), joka oli esikuva Herran Jeesuksen syntiuhrista. Tämä oli Herran lakimääräys, että piti tuoda punainen virheetön hieho, jossa ei ole mitään vammaa ja jonka päälle iestä ei vielä ole pantu. Punainen hieho piti antaa papin haltuun ja viedä ulos leiristä (ulkopuolelle leirin) ja se tuli teurastaa papin edessä leirin ulkopuolella. Papin tuli leirin ulkopuolella pirskottaa punaisen hiehon verta seitsemän kertaa ilmestysmajan (temppeli) etupuolta kohti. Punainen hieho poltettiin leirin ulkopuolella papin nähden, nahkoinensa, lihoinensa ja verinensä ynnä rapoinensa (sisälmykset). Papin tuli ottaa setripuuta, isoppikorsi ja helakanpunaista lankaa ja viskata ne tuleen, missä hieho palaa. Se, joka oli israelilaisista puhdas, niin hänen tuli ottaa punaisesta hiehosta jäljelle jäänyt tuhka ja panna se talteen leirin ulkopuolelle puhtaaseen paikkaan. Tuhka piti säilyttää puhdistusvettä varten ja tämä oli syntiuhri. Puhdistusveteen laitettiin punaisen hiehon tuhka ja puhdasta vettä. Se, joka koski kuolleen ihmisen ruumiiseen, niin hänen tuli puhdistaa itsensä kolmantena ja seitsemäntenä päivänä ja niin hän tuli puhtaaksi. Se, joka koski kuollutta ihmistä ja ei puhdistautunut kolmantena ja seitsemäntenä päivänä, niin hän ei tullut puhtaaksi. Kun joku kuoli telttamajassa ja jokainen, joka meni siihen majaan tai oli siinä majassa, niin hän oli saastainen seitsemän päivää. Jokainen, joka ulkona kedolla koski miekalla surmattuun tai muulla tavoin kuolleeseen tai ihmisluuhun tai hautaan, oli saastainen seitsemän päivää. Saastuneita varten piti ottaa poltetun punaisen hiehon syntiuhrin tuhkaa sekoitettuna puhtaaseen veteen, johon isoppikorsi kastettiin ja sitä pirskotettiin saastuneisiin kolmantena ja seitsemäntenä päivänä, jolloin hän tuli puhtaaksi seitsemäntenä päivänä. Tämä punaisen hiehon syntiuhrin tuhkavesi oli annettu israelilaisille ikuiseksi säädökseksi. Raamattu puhuu syntisistä ihmisistä, että he ovat Jumalalle kuolleita ja näin punaisen hiehon syntiuhrin tuhkavesi, joka pirskotettiin kosketuksesta kuolleisiin on esikuva syntisistä ihmistä, jotka ovat Jumalalle kuolleita. Herran Jeesuksen syntiuhrin kautta punaisen hiehon syntiuhri sai täyttymyksensä ja enää ei tarvitse uhrata punaista hiehoa, koska tämän säädös on nyt voimassa iankaikkisesti sen täyttymyksessä, Herran Jeesuksen syntiuhrissa. Punaisen hiehon syntiuhriin liittyi setripuun palanen, isoppikorsi ja helakanpunainen lanka, jotka viskattiin tuleen palamaan. Punaisen hiehon syntiuhri oli esikuvaa Herran Jeesuksen syntiuhrista ja sen perusteella setripuu oli esikuva ristinpuusta, jossa Herra Jeesus vuodatti verensä ja kuoli syntien anteeksisaamiseksi. Isoppi oli lääkinnällinen kasvi, joka on esikuvaa siitä kun Jumala eheyttää ja parantaa ihmisen Herran Jeesuksen sovitustyön ansion tähden. Messias Jeesukselle annettiin iisoppia Hänen ollessaan ristillä. Helakanpunainen lanka oli esikuvaa Messias Jeesuksen verestä. Punaisen hiehon esikuvan kolme päivää ja seitsemän päivää puhdistumisessa oli esikuvaa Herran Jeesuksen sovitustyöstä, johon sisältyi kolme päivää ja yötä maan povessa oleminen, jonka jälkeen Jeesus nousi kuolleista. Seitsemän kuvaa punaisen hiehon esikuvassa Jumalan täydellistä työtä ja tekoa, kun Herra Jeesus sai aikaan kuolemansa ja sovitustyönsä kautta täydellisen ja iankaikkisen lunastuksen ja syntien anteeksiantamuksen. On todella mielenkiintoista, että Jumala on valinnut setripuun osaksi punaisen hiehon syntiuhrin toimittamista. Setri kasvaa todella hitaasti ja aloittaa kukkimisensa vasta kypsässä kolmenkymmenen vuoden iässä. Herra Jeesus aloitti Messiaan palvelutehtävän kolmenkymmenen vuoden iässä. Muinaiset kansat sanoivat setripuiden olevan ikuisia puita, koska ne voivat elää maan päällä yli tuhat vuotta. Herra Jeesus on iankaikkinen Jumala. Jumalan Poika ja Hänen sovitustyönsä, Hänen veressään on iankaikkisesti voimassa. Punaisen hiehon tuhka toi puhdistuksen kuolleesta saastumisesta sekä sovitti synnit. Tuhka kestää maan päällä tuhansia vuosia, eikä tuhka mätäne tai saastu. Vesi on maan päällä "ikuinen aine", joka ei häviä, eikä katoa. Jumala valitsi punaisen hiehon syntiuhriin kaksi "ikuista" ainetta tuhkan ja veden, joka on esikuva Herran Jeesuksen iankaikkisuudesta ja puhtaudesta. Niin kuin VL:n kansa sai puhdistuksen ja synneistä sovituksen punaisen hiehon tuhkaveden kautta, niin Uuden Liiton kansa saa puhdistuksen ja synneistä sovituksen Jeesuksen veren kautta, koska Jeesus on iankaikkinen Jumala, jossa on iankaikkinen puhtaus. Tuhka ja vesi olivat esikuvia Messias Jeesuksen ikuisesta puhtaudesta, jonka kautta vain voidaan saada synneistä iankaikkinen puhdistus (sovitus).
Lähteet:
|
|